


Ortodonti
Ortodonti Nedir?
Ortodonti, dişlerin diş kemikleri (alveolar kretler) üzerinde hareket ederek düzgün şekilde yerleşmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Diş Hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

Tedavi Yaşı


Erken Tedavi
Erken değerlendirme hem problemlerin zamanında tespit edilmesini hem de en etkili tedavi için fırsat yaratılmasını sağlar. Çene kemiklerindeki sorunların ve birbirlerine göre olan uyumsuzluklarının çözümü erken yaşta müdahale ederek çocuğun büyüme ve gelişiminden yararlanılarak çoğu zaman cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç kalmadan daha küçük yaşlarda çözebilmektedirler.
Parmak emme, ağız solunumu, uzun süreli emzik kullanımı, bebek yutkunmasının devamlılığı gibi küçük yaşlarda görülen parafonksiyonel hareketlerin de karışık dişlenme döneminde (yaklaşık 7-9 yaşlarında), hareketli (takıp çıkarılabilen) veya sabit apareylerle tedavisi mümkündür. Bu nedenle anne ve babalar çocuklarını 7-8 yaşında bir ortodontiste götürerek çocuklarının bu tip problemleri yaşamalarının önüne geçebilirler.
Yetişkin Ortodontisi
Günümüzde ortodontik tedavilerde yaş sınırlaması yoktur. Dişlerin ve etrafındaki dişeti ve kemik dokularının sağlıklı olduğu her yaştaki bireyde ortodontik tedavi uygulanması mümkündür.
Son yıllarda ortodontik tedavilerde kullanılan ve uygulanan yöntemlerdeki yeniliklerle tedavi esnasında oluşan estetik kaygı minimuma inmiştir. Seramik braketler, lingual teknik (tellerin dişlerin iç yüzeylerinden geçtiği tedavi yöntemi) ve takıp çıkarılabilen şeffaf plaklar (invisalign) ile yapılan tedavilerde yaşınız kaç olursa olsun sosyal ve iş hayatınızdaki konforunuz etkilenmeden de diş ve gülüş estetiğinizi düzeltmek artık mümkündür.

Tedavi Yöntemleri

Kapaklı Braketler
Braketler dişlerin ön yüzeyine yapıştırılan ve içindeki oluktan telin geçmesine olanak sağlayan ataşmanlardır. Diş hareketi telin diş üzerinde braket aracılığı ile oluşturduğu kuvvet ile olur. Kapaklı braketler özel bir kilit sistemiyle teli içerisine bağlar ve klasik braketlere kıyasla içinden geçen tel ile çok daha az sürtünme oluşmasını sağlar. Bu da uzun vadede daha kolay diş hareketi ve daha kısa süren ortodontik tedavilere olanak sağlar. Yanak ve dudaklardaki rahatsızlık azalır, ağız hijyeni kolaylaşır, hasta konforu artar..

Estetik Braketler
Diş rengine yakın ve şeffaf olan porselen braketler, daha çok tedavi esnasında estetik kaygısı yüksek olan yetişkin hastalarda tercih edilir. Bu braket tipinin de kapaklı mekanizma özelliğinde olanları mevcuttur. Dolayısıyla estetik görünüm ve hızlı diş hareketi bir arada sağlanabilir.

Lingual Tedavi
Diş telleri klasik ortodontik tedavilerde dişlerin ön yüzeyine yapıştırılır ve istenilen diş hareketi verilir. Ancak lingual tedavilerde braketler dişlerin önden bakıldığında görünmeyen iç yüzeylerine yapıştırılır. Bu sayede dışardan bakıldığında görünmezler. Bu braketler hastadan alınan özel ölçüler sayesinde kişiye özel hazırlanır. Özellikle estetik kaygısı yüksek yetişkin bireyler için ideal bir tedavi tipidir.

Ortognatik Cerrahi
Alt ve üst çenenin birbirine göre uyumsuz olduğu durumlarda sadece dişlerin üzerlerine takılan tellerle yapılan ortodontik tedavi yetersizdir. Alt veya üst çenenin aşırı önde veya geride ya da birbirlerine ve yüze göre sağda-solda olduğu durumlarda ortognatik cerrahi tedavisi gerekir. Ortodonti uzmanının yaptığı planlamaya göre, ortodontik tedavinin bir aşamasında genel anestezi altında çeneler birbirlerine göre doğru pozisyonlarına getirilir. Ortodontik tedavi ameliyattan sonra bir süre daha devam eder ve ideal kapanış elde edildikten sonra tedavi tamamlanır.
Ortodontik Tedavide Sevk Dönemi
Ortodontik tedavilerde özel sağlık kuruluşlarına sevk dönemi başlamıştır.
Sağlık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren ağız ve diş sağlığı merkezleri, ortodontik tedaviler için hastaları özel sağlık kuruluşlarına sevk etmeye başlamıştır.
Sağlık Bakanlığı’nın ağız ve diş sağlığı merkezlerinden ortodontik tedavi için sevk alan hastalar, tedavilerini kliniğimizde yaptırabileceklerdir. Ortodonti uzmanımız tarafından gerçekleştirilen ortodontik tedavileri için ödedikleri ücretin bir bölümünü, daha sonra Türk Diş Hekimleri Birliği asgari ücret tarifesi fiyatları üzerinden SGK’ dan iade alabilecekler.